A GENEX újabb sikere!

CHARLES (1HO08987) apaságú tehén nyerte a Legmagasabb Életteljesítmény címet!

A GENEX újabb sikere!
2023. 04. 07. GENEX

CHARLES (1HO08987) apaságú tehén nyerte a Legmagasabb Életteljesítmény címet!

GENEX, 2023. március 10.


A tejtermelő telepeken a problémamentes és magas szintű termelés a cél. Chrome-View Charles 3044 ezt tökéletesen megvalósította!


A Pennsylvania állambeli Nottinghamben lévő Chrome-View Farmon élő és termelő tizenhárom éves tehén elnyerte az USA Legmagasabb Életteljesítmény koronáját.  


A Chrome-View Farmon 500 Holstein-Fríz tehén termel Alan és Pamela Mason tulajdonában, akik fiukkal, Paul Mason-el közösen vezetik a farmot. Sarah Cady telepvezetővel egyetértésben a megelőzésre helyezik a hangsúlyt. Az állandó kezelések helyett olyan genetikát választottak, amely kiváló egyensúlyt teremt az energia-korrigált tej mennyiség, hosszú élettartam, jó felépítés és könnyű fejhetőség között. Ez a filozófia összhangban van mesterséges termékenyítő partnerük, a GENEX Herd Genetic Line célkitűzésével. A telep 100% GENEX szaporítóanyagot használ hosszú idő óta és egyben a GENEX szövetkezet tagja is. 


A több évtizede folyó közös munka nagyobb részében a GENEX inszeminátora, Tom Galbreath termékenyítette az állományt. A 3044-es tehén anyját is Tom termékenyítette több mint 13 évvel ezelőtt.


A Chrome-View állományhoz hasonló telepek nagyon fontosak Tom számára, ezek azok a telepek, amelyek minden részletre ügyelnek és fantasztikus munkát végeznek.A Chrome-View Charles 3044, VG-88 vezeti a az amerikai életteljesítmény listát. A Cee-Whit Shottle CHARLES-ET (1HO08987) utódaként született tehén tökéletes példa arra, hogy mit lehet elérni a GENEX Herd Genetic Line és ICC™ filozófia alkalmazásával és a jó partneri együttműködéssel. 

 

Mélyebbre ásva 3044 történetében a genetika és a kiemelkedő menedzsment eredményét láthatjuk.


Sarah így nyilatkozik: “A 3044 egy problémamentes tehén, nem szereti, ha zavarják, hasonlóan a többi termelő tehénhez, megelégszik azzal, hogy táplálkozással és zavartalan pihenéssel töltse a napjait”.


A 3044-es tehén apja a kiemelkedő GENEX bika, Cee-Whit Shottle CHARLES-ET (1HO08987), és rajta kívül még számos más kitűnő GENEX bikákat is találunk a pedigréjében. Nagyapja 1HO006738 Gem-Hill Amel Don-ET és dédapja 1HO05461 Co-op-INT-Ariel-TCG-ET.1.Táblázat: Chrome-View Charles 3044, VG-88 pedigréje, több generációra visszanyúló GENEX apaállatokkal. 


A 10 laktáció során a 3044-es tehén minden alkalommal első vagy második termékenyítésre vemhesült (7 alkalommal első termékenyítésre!).   


Sarah azt is elmondta, hogy a kiegyensúlyozott küllemre történő szelekciónak köszönhető, hogy a 3044-hez hasonló tehenek sokáig maradnak a termelésben. “Tudatosan törekszünk a kifejezetten tejelő jellegű, alacsony fokban beltenyésztett, kitűnő tőgyekkel rendelkező tehenek szelektálására, amelyeknél alacsony a szomatikus sejtszám, magas a vemhesülési arány az első termékenyítésre és kiváló a láb-lábvég minőség.  Istállónk mély homokos padozatú, a tehenek 6-8 laktációt is eltölthetnek a termelésben, ezért a hosszú hasznos élettartamot biztosító genetikát keressük”.  2.Táblázat: 3044 (VG-88) termelési eredményei, (apa:1HO08987 CHARLES). 

 

Táblázat rövidítései: L# (laktáció száma), AGE (életkor év-hónap), FDAT (ellés dátuma) hónap-nap-év, CDAT (vemhesülés dátuma hónap-nap-év), DDAT (szárazra állítás dátuma hónap-nap-év), TOTM (összes tej font), TOTF (összes zsír font), TOTP (összes fehérje font), 305ME (305 napos laktáció font), RELV (relatív termelés az állomány átlagához képest % 122=22%-kal magasabb), DOPN (szervizperiódus napok), DIM (laktációs napok száma), DDRY (szárazonálló napok száma)


Az elmúlt évtizedben a 3044-es tehén egymás után hozta a borjakat, mutatva kiemelkedő szaporodásbiológiai képességét a magas tejtermelés mellett. 


A Mason család és a Chrome-View Farm elkötelezett menedzsmentjének (az alábbi képen) köszönhető az állomány sikere. Az állomány átlag termelése jelenleg 33,000 font tej, 1,300 font tejzsír és több mint 1,000 font fehérje. Ez a siker a genetika és menedzsment tökéletes összhangjának az eredménye. Gratulálunk a Mason családnak és Chrome-View Farm teljes csapatának ahhoz a sikerhez, amelyet nemcsak a 3044-es tehénnel, hanem egész állományukkal elértek! Köszönjük, hogy ők is a GENEX tagjai!